Azt hiszem már épp itt volt az ideje, hogy az első ételrecept is felkerüljön a blogra! Kezdjük valami kis egyszerűvel, könnyeddel, gyorssal. Ehhez az ételhez az utolsó maradék zöldségeket használtam fel, amit a saját kis veteményesünk adott, mielőtt az idei szezonra téliesítettem azt. Amúgy is sokkal inkább szeretek úgy főzni, hogy nem konkrét recepteket követek, hanem abból kreálok ételt, amit éppen a jégszekrény, a kiskert, vagy a piac (értsd zöldséges, hentes, közért, bla-bla-bla) ad. Erre a könnyedségre, kötetlenségre buzdítanék Mindenkit, hiszen így nemcsak magabiztosabbá válhatunk a konyhában, de sokkal gazdaságosabban is vezethetjük az otthoni konyhát! Egy idő után automatikusan rá fog állni a kezünk, a nyelvünk arra, hogy a maradékokat okosan és kreatívan felhasználjuk.
Hozzávalók (két személyre)
4 db közepes méretű (kicsit túlérett) pritaminpaprika
1 db közepes fej zellergumó és a zöldje
0,5 kg laskagomba
1 db közepes fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1-2 dl zöldség alaplé
só, bors, friss majoránna, friss zsálya
olívaolaj
10-15 dkg szép érett, minimum 12 hónapos Kisasszondi Tehénsajt (helyettesíthető parmezánnal)
Elkészítés
A paprikákat megmossuk, a kalapját levágjuk (amit később a töltelékbe felhasználunk), magjait, ereit eltávolítjuk. A zellergumót, annak szárát és a zöldjét apróra vágjuk, nyugodtan használjunk botmixerre csatlakoztatható aprító tartályt. A fokhagymát is rakjuk hozzá, és a paprikák levágott kalaprészét is. Ezt a mixet egy serpenyőben olívaolajon pirítani kezdjük, közben a hagymát is apróra vágjuk (Aki érzékeny a hagyma ízére használhat kevésbé erőteljes lilahagymát, vagy sonkahagymát, esetleg édes fehér főzőhagymát… Ki mit szeret!). Amikor a zeller már kellemesen karamelizálódott, adjuk hozzá a hagymát és a szintén felaprított zöldfűszereket (ha nincs friss zöldfűszerünk, akkor használhatunk szárítottat is, de lássuk be: a friss mindig sokkal jobb!) Közben a kezünk folyamatosan jár és a laskát aprítjuk durvára. Annak aki pontosan szeretné tudni: kb. 1X2 centiméteres darabokra. Ha ezzel megvagyunk és van szabad kezünk, akkor töltsünk egy Unicum Szilvát a szerelmünknek, vagy magunknak egy jó pohár bort! Ha megvolt a romantika, akkor adjuk a laskát a többi zöldséghez és először ezt is pirítsuk kicsit, majd alaplével több lépcsőben felöntve pároljuk háromnegyedesre (majdnem készre), közben sózzuk, borsozzuk. Az elkészült tölteléket egy evőkanál segítségével a paprikákba tömködjük. Nem kell óvatoskodnunk, mert sütés közben az egész úgyis kicsit még összeesik. Egy kisebb méretű öntöttvas edény alját vékonyan kikenjük olívaolajjal és ebbe helyezzük a négy paprikát úgy, hogy azok szorosan álljanak és jól megtámasszák egymást. 180C°-ra előmelegített sütőben kb. 30-35 percig sütjük, a sütőbe helyezés előtt a tetejét is meglocsoljuk kicsit olívaolajjal. Amikor már szépen kezd megpirulni, a paprika itt-ott már fel is hólyagosodik, a tetejüket vastagon megszórjuk az előzőleg lereszelt sajttal és addig sütjük, amíg ez is szépen ropogósra sül rajta. Forrón, sercegőn abban a vas edényben tálaljuk, amiben készült. Ihatunk hozzá sauvignon blant, vagy rajnai rizlinget, mindkettőből egy közepesen testeset válasszunk. Ugyanakkor egy jó hideg pohár sörrel is bátran merném ajánlani… Jó étvágyat!
Ez egy húsmentes étel, de természetesen bármikor elkészíthető egy kis darálthús hozzáadásával, amit a zöldségekkel együtt az elején érdemes kicsit odapirítani. Én javaslom a bárányhús használatát, de itt is érvényes, hogy mindenki válasszon bátran ízlése, kedve, az alkalom, vagy akár pénztárcája szerint!