Ladies and Gentleman. Let me introduce Babka Budapest best selling cocktail. The Pestside.
Though a new cocktail I came up with for Babka Budapest Spring/ Summer menu 2016, the Pestside cocktail is still and all a concoction of age-old lineage. It’s got the Gimlet’s DNA.
It’s also distant related to the Southside, a citrus-and-mint gin cocktail very much enjoyed by New Yorker’s Southside mobsters during prohibition.
Over time, the Southside evolved through the addition of cucumber and turned into the Eastside cocktail. That’s the Pestside big brother. A new age classic, and a real crowd pleaser too.
I took it from there, and I gave it a lift all the way to Middle East and back to Pest.
I kept the London Dry Gin as its base. I substituted mint with green cardamon to elevate the drink to another flavour dimension while still keeping fresh, menthol like. I also added egg white for a silk mouthfeel and an aromatic and charming thin head. And last but not least, I like finish it off with a floating flower cut out of fresh cucumber for garnishing.
Ingredients
4cl London Dry Gin
2cl Fresh Lemon Juice
1.5cl Cucumber & Cardamon Infused Syrup
1cl Eggwhite
How To Make
Shake vigorously (do not bother to dry shake) and double strain into a chilled coupe glass. Use an atomiser to pump some Rose's Lime Juice mist over the drink, and garnish with a cucumber flower.
The gin soaked cucumber flower’s also a great snack with only a pinch of salt on the top of it.
I understand If you are no bird, perhaps a single cucumber slice isn't enough to keep you from starving. If that’s the case, go ahead and order another round. But this time also order a Sabih along with it. Sabih’s the Pestside soulmate. Definitely, a match made in heavens.
Hölgyek és Urak! Hadd mutassam be a Babka Budapest legkedveltebb koktélját, a Pestside-ot.
Noha a Pestside-ot újoncként tettem fel a Babka 2016-os koktéllapjára , a koktél nagyon is régi vérvonalat mutat fel, Gimlet típusú ital.
A Southside-nak távoli rokona, egy citrusos-mentás gin alapú koktél, ami az alkoholtilalom idején a Southside-i gengszterek kedvelt itala volt New-Yorkban. A későbbiekben uborka hozzáadása által Southside koktélből Eastside koktéllá fejlődött, amit a Pestside nagytesójának tekinthetünk. Egy new age klasszikus, amit szintén tömegek imádtak.
Onnan vettem a receptet, aztán gondolatban elutaztam vele a Közel-Keletre, majd vissza Pestre.
Az ital alapjának megtartottam a London Dry Gint. A mentát zöld kardamonnal helyettesítettem, hogy az italt egy más ízdimenzióba emeljem, miközben megtartom a friss mentolos jellegét. Adtam hozzá tojásfehérjét, hogy a szájnak selymes érzetű legyen és képződjön egy aromás és csábító vékony habréteg a tetején. És végül de nem utolsó sorban, csinosításként rákerül egy lebegő virág formájú uborkaszelet.
Összetevők
4cl London Dry Gin,
2cll friss citromlé,
1.5cl l uborka és zöld kardamom szirup,
1cl tojásfehérje.
Elkészítés
Koktéljéggel együtt shakerben rázzuk össze a hozzávalókat, majd duplaszűréssel töltsük egy előhűtött pohárba. Atomiser segítségével permetezzünk Rose's Lime Juicet az ital tetejére, végül díszítsük egy uborkavirággal.
A ginbe áztatott uborkavirág pedig nagyszerű snack is lehet csipetnyi sóval meghintve.
Megértem, hogy hacsak nem vagy madár, egyetlen kis szelet uborka nem elegendő, hogy megóvjon az éhezéstől. Szóval ne habozz, rendelj még egyet és kérj hozzá egy Sabihot. A Sabih a Pestside lelki társa. Egy kapcsolat, ami a mennyben köttetett.